Moestuin op je balkon/dakterras: DIY

Radijs

Sinds ik terug ben uit Maleisië (maart 2020) is er natuurlijk het een en ander gebeurd in de wereld. Helaas begint mijn werk hierdoor pas in september en dus zocht ik de afgelopen tijd naar wat opvulling voor mijn tijd. Zo kwamen mijn vriendin en ik op het idee om een moestuin te maken op ons dakterras! In dit bericht leg ik je uit hoe je dat zelf kunt doen.

Onze inspiratie kwam van vrienden die een kas hebben laten plaatsen in hun tuin. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je er de ruimte voor hebt en dus hebben wij nagedacht over hoe we dit creatief konden doen op een dakterras van zo’n 12 vierkante meter. Na lang zoeken op het internet hebben we uiteindelijk 4 palletranden (formaat 80 x 60 x 20 cm) besteld bij palletranden.nl.

Palletrand van 80 x 60 x 20 (afbeelding van palletranden.nl)

We hebben de buitenkant van de moestuinbakken gemaakt door 2 palletranden op te stapelen. Vervolgens hebben we met wat houten latjes een soort lattenbodem constructie gemaakt. Hier bovenop hebben we vervolgens worteldoek, hydrokorrels en tuinaarde aangebracht (in die volgorde…).

De lattenbodem is gemaakt ter hoogte van de onderkant van de bovenste palletrand, waardoor je dus een laag van ongeveer 20 cm tuinaarde hebt. Dit hebben we gedaan zodat de bak niet te zwaar zou worden en het water er nog gewoon uit kan stromen.

moestuin voor
Het begin van de moestuin (gemaakt op 17 juni)

Indeling en resultaat

We hebben vervolgens met lange satéprikkers de bak ingedeeld, zodat je precies kunt kiezen waar je de groenten wilt laten groeien. Dit kun je zien in bovenstaande afbeelding. We hebben gekozen voor de volgende dingen:

  • Bleekselderij (leuke manier van groeien)
  • Paprika (vooral uit interesse)
  • Radijs (snel resultaat)
  • Tomaat (wordt een mooie hoge plant)
  • Goudsbloem (natuurlijke oplossing tegen mieren!)

Omdat het ondertussen al juni was (redelijk laat in het jaar om nog in te zaaien) hebben we de bleekselderij, paprika en tomaat als stekje gekocht. We hebben dus alleen de radijs (en de goudsbloem) zelf ingezaaid, maar dit ging helemaal prima!

moestuin na
Zo zag de moestuin er afgelopen week uit!

Het verschil tussen beide foto’s is slechts een maand! Ondertussen hebben we zelfs al de eerste radijsjes gegeten en zien we de eerste knopjes van tomaten en paprika’s ontstaan. Erg leuk om dit zo te zien groeien! Het is zeker vlak na het planten van de stekjes of zaadjes wel super belangrijk om iedere dag water te geven, zo krijg je uiteindelijk het beste resultaat.

We hebben veel gehad aan het boekje ‘Moestuinieren’ van de Dille & Kamille.

Geplaatst op: 24 juli 2020