Bosbranden: impact op natuur en klimaat

bosbranden

Na het lezen van de verschrikkelijke berichten over de bosbranden in Australië, ben ik mij meer gaan verdiepen in deze natuurramp. Vanwege de extreme hitte in Australië, waarbij temperatuurrecords werden gebroken, is veel droogte ontstaan. Deze combinatie van droogte en toenemende hitte heeft geleid tot de verwoestende bosbranden. De geschatte impact van de bosbrand in Australië is enorm, met al meer dan 500 miljoen dieren die door het vuur zijn getroffen. Daarnaast is de rook die vrijkomt bij de bosbrand erg schadelijk voor mensen, waardoor het advies is uitgebracht om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Bosbranden zijn echter ook heel erg interessant vanwege hun enorme impact op de omringde natuur. Er zijn namelijk zowel voordelen als nadelen te bedenken voor bosbranden met respect voor de omringde natuur. In een bericht van de Wageningen Universiteit staan er een aantal beschreven. Bijzonder zijn ook de verschillen qua impact van bosbranden in het Mediterrane gebied ten opzichte van de Amazone. De nattere omgeving in de Amazone heeft een veel langere tijd nodig om te herstellen van zo’n bosbrand. Ook hebben de planten in het Mediterrane gebied zich aangepast aan het vuur, waardoor ze na een bosbrand weer opnieuw uitlopen.

Impact op het klimaat

Een zorgwekkend gevolg van bosbranden is de enorme uitstoot van CO2. Er wordt geschat dat er tijdens de bosbranden in Australië al 400 miljoen ton CO2 in de atmosfeer terecht is gekomen. Ter vergelijking: de jaarlijkse CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen ligt op 420 miljoen ton. Bosbranden kunnen gedeeltelijk worden gezien als een gevolg van klimaatverandering, maar dragen ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen. De zwartgeblakerde grond die overblijft na zo’n brand zorgt voor meer opname van warmte, waardoor het gebied opnieuw zal opwarmen.

Voordelen?!

Er zijn echter ook ‘voordelen’ aan bosbranden. Sommige plantensoorten hebben zelfs de rook of het vuur van zo’n bosbrand nodig om te kunnen groeien. Een voorbeeld hiervan is de eucalyptusboom, waarbij de vruchten van deze boom pas opengaan na blootstelling aan extreme hitte. Bosbranden zorgen daarnaast ook voor verjonging in het bos; een soort van periodieke schoonmaak. Voedingsstoffen uit dood hout komen daarnaast ook weer opnieuw in de grond. Een kanttekening hierbij wel is dat het van belang is om de bodem na een brand zo snel mogelijk te bedekken met vegetatie. Gebeurt dit niet, is er kans op erosie en zelfs overstromingen. De bodem wordt namelijk meer blootgesteld aan regen en zon, waardoor het water zal gaan afstoten. Met grote hoeveelheden regen kan dit uiteindelijk leiden tot overstromingen.

Doneren voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië kan via deze link.

Geplaatst op: 08 januari 2020