‘How Bad Are Bananas’

bananas

‘How Bad Are Bananas’, een interessant boek dat geschreven is door Mike Berners-Lee. Ik heb dit boek gelezen tijdens m’n reis door Maleisië, waar ook bovenstaande foto van een bananenplant is gemaakt. In deze post zal ik je vertellen wat de boodschap van dit boek is en of ik het een aanrader vind!

Uitleg vooraf

In dit boek beschrijft de schrijver vele dingen (producten/diensten/evenementen) aan de hand van een CO2e, waarbij de ‘e’ staat voor equivalent. Hierbij wordt uitgegaan van de relatieve impact die CO2 op het klimaat heeft. Andere gassen hebben een grotere impact op het broeikaseffect, maar daar wordt rekening mee gehouden door een bepaalde terugrekenfactor. Methaan (CH4; factor 25) en distikstofoxide (N2O; factor 300) worden dus omgerekend naar CO2, waarbij je uiteindelijk uitkomt op een waarde in CO2e. Ter referentie is het goed om in je achterhoofd te houden dat de gemiddelde persoon op aarde jaarlijks zo’n 7 ton CO2e produceert. In ontwikkelde landen kan dit getal veel hoger liggen: Australië stoot zo’n 30 ton CO2e per inwoner uit!

Aantal voorbeelden

Allereerst natuurlijk de bananen: deze zijn eigenlijk heel goed voor het milieu (zo’n 80 gram CO2e per stuk). Dit komt doordat ze groeien in natuurlijk zonlicht en (bijna) geen verpakkingsmateriaal nodig hebben. Een fles wijn is gemiddeld 1 kg CO2e per fles, waar een doos van 12 eieren zo’n 3.6 kg CO2e veroorzaakt. Een uurtje TV kijken op een 32” LCD-scherm is slechts 100 gram CO2e, maar we doen dit gemiddeld wel 3-4 uur per dag… Het kan dus uiteindelijk best veel worden!

voetbal
Als je ‘bewust’ voetbal wilt kijken, doe het dan met meerdere mensen tegelijk!

Enkele uitschieters zijn bijvoorbeeld een zwembad (400 ton CO2e per jaar), een universiteit (72.000 ton CO2e per jaar), het WK voetbal van 2010 (2.8 miljoen ton CO2e) of een bosbrand (165 miljoen ton CO2e voor de Australische bosbranden in 2009). Over bosbranden schreef ik al eerder een post!

Aanrader?

‘How Bad Are Bananas’ is eigenlijk een lange opsomming van veel producten of diensten met een berekende CO2-uitstoot. Het is daardoor meer een naslagwerk dan een lekker leesboek. Mocht je echter geïnteresseerd zijn in de impact van bepaalde producten op het aantal broeikasgassen in de lucht, is dit naar mijn mening een zeer uitgebreid (en grappig) naslagwerk!

Benieuwd geworden naar dit boek? Het is te koop bij Amazon.

Geplaatst op: 15 april 2020