Orang-oetans: bedreigd door menselijk handelen

orang-oetan

Tijdens mijn reis naar Maleisië (zie ook de vorige post) heb ik het ‘Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre’ op het eiland Borneo bezocht. Deze magische plek is een van de weinige plekken ter wereld waar je orang-oetans in het wild kunt zien. Bovenstaande foto is genomen tijdens een van de dagelijkse voedermomenten, waar de apen uit het hele regenwoud op af komen. Daarnaast was er binnen dit park ook een nursery waar jonge apen tot zo’n 8 jaar oud worden getraind. Deze leeftijd is vergelijkbaar met de leeftijd waarop ze loskomen van hun moeder.

Het Rehabilitation Centre is een informatieve plek, waar ze onder andere uitleggen wat het belang is van de opvang. Tot voor kort was het namelijk in Maleisië niet eens zo gek om een orang-oetan als huisdier te hebben. Dit is gelukkig verboden door de Maleisische overheid! Tijdens het zien van de orang-oetans valt echt op hoe bijzonder ze zijn. Dit probeer ik ook aan te tonen met onderstaand filmpje:

Deze orang-oetan (genaamd Sandra) is bezig met het wassen van haar handen, omdat ze dit zag gebeuren bij haar verzorgers tijdens het coronavirus. Meer informatie over deze orang-oetan en de mogelijkheid om haar te adopteren staan op deze pagina! (gedownload van Reddit)

Orang-oetan als bedreigde diersoort

Orang-oetans zijn volgens het IUCN (International Union for Conservation of Nature) gelabeld als ‘kritiek‘, wat inhoudt dat ze ernstig met uitsterven in het wild bedreigd worden. Deze apen, die zo’n 97% van hun DNA delen met ons als mens, worden bedreigd door de toenemende behoeftes van de mens. Als redenen voor de dreigende uitsterving worden onder andere de toenemende hoeveelheid palmolie plantages en de daarbij behorende ontbossing genoemd.

Maleisië, als ’s werelds op een na grootste exporteur van palmolie, is daarbij mede-verantwoordelijk voor deze ontbossing. Het grootste gedeelte van de ontbossing gebeurt zelfs illegaal, waarbij het tropisch hardhout wordt verkocht. Vervolgens worden op de ontboste plekken enorme palmboom plantages gecreëerd. Ik schreef net bewust ‘mede-verantwoordelijk’, want bedenk hierbij ook dat vanuit de Europese Unie ons land de grootste importeur is… Probeer er dus de volgende keer alsjeblieft op te letten als je in de supermarkt staat. Palmolie is op de ingrediëntenlijst te herkennen als volgt: plantaardige olie (palm).

Mocht je de kans hebben om het eiland Borneo eens te bezoeken, sla dan zeker een bezoek aan het Sepilok Orangutan Rehabilition Centre niet over! Voor meer informatie kun je terecht op hun website.

Geplaatst op: 8 april 2020