Plastic afval op stranden

plastic afval

Afgelopen maanden ben ik in Maleisië geweest voor een vakantie, die helaas vervroegd werd beëindigd door het coronavirus. Tijdens deze vakantie is echter wel opnieuw tot mij doorgedrongen hoe groot het probleem van plastic afval wel niet is. Bovenstaande foto is genomen op het strand van het eiland Pangkor, waar dagelijks deze hoeveelheden (of meer) aanspoelde. Gelukkig werd er door de toeristen en sommige lokale bewoners gezorgd dat het elke dag opnieuw werd opgeruimd.

De kern van het probleem zit hem echter in de bewustwording van mensen dat het gebruik van plastic wel met een prijs komt. Het is Maleisië namelijk niet ongewoon dat je bij een drankje zowel een plastic beker, plastic deksel, plastic rietje én plastic zakje met handvaten krijgt. Dat laatste wordt enkel en alleen gebruikt om het de beker te dragen, zodat de handen niet nat/koud worden… Gelukkig waren er ook plekken waarbij de plastic rietjes waren vervangen voor rietjes van RVS. Deze rietjes kunnen dan worden hergebruikt, wat het plastic afval drastisch verminderd. Met zulke initiatieven kan het probleem stukje bij beetje worden verkleind.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat afval in z’n algemeenheid niet weg is als je het in de afvalbak gooit. De verwerking van afval is een ingewikkeld proces, zeker ook omdat het afval vaak nog gescheiden moet worden. Voor biologisch afbreekbaar afval heb ik hierover laatst al een blogpost geschreven!

Oplossing?

Tot nu toe zijn er nog geen effectieve methodes gevonden om de grote hoeveelheden plastic afval op te ruimen. The Ocean Cleanup is een project dat veelbelovend is, maar zoals dit artikel van de Correspondent beschrijft, is er nog heel wat werk aan de winkel. Het is in ieder geval goed om te zien dat er steeds meer aandacht voor komt, met initiatieven van binnen- en buitenland!

Tot slot ben ik er toch wel trots op hoe het besef bij de westerse toeristen zichtbaar aanwezig was. Er werden dagelijks vuilniszakken vol afval gevuld, wat soms helaas tot onbegrip van de lokale bevolking leidde. Er zijn zelfs momenten geweest dat de lokale bevolking letterlijk stond te lachen of meer afval op het strand gooide. Zoals met veel problemen in het dagelijks leven is mindset een belangrijk aspect. Het is erg belangrijk om hiermee bezig te blijven, om zo situaties vanuit een ander perspectief te kunnen zien. Dit geldt ook voor het coronavirus, waarbij het cruciaal is om door het oerwoud van negativiteit heen te kunnen kijken! Er zitten namelijk ook positieve aspecten aan de vermindering van het (vlieg)verkeer, met name voor het klimaat.

Geplaatst op: 1 april 2020

Comment (1)

  1. Pingback: Moestuin op je balkon/dakterras: DIY - ProjectTerra

Comments are closed.